Życie be happy

W tym miejscu chcemy uśmiechnąć się do Was prywatnie, podzielić się różnymi tematami, na które zwróciliśmy uwagę i które nas zainteresowały. Pokażemy urocze zakątki naszego kraju i innych do których trafimy, polecimy Wam smaczną kuchnię, lub też podzielimy się wrażeniami po obejrzeniu filmu lub przeczytaniu książki. To jest szczęśliwa strona naszego życia poza godzinami pracy. 

Wspomnieniem z wakacji może być smak toskańskiego ciasta.

Koniec lata,  zostały tylko wspomnienia  pięknej,  pachnącej ziołami Toskani, niezapomnianych krajobrazów i małych miasteczek , w których czas jakby się zatrzymał. Wspomnienia  starego kamiennego domu wśród winnic i niesamowitej kojącej ciszy, która wprowadza w stan błogi dusze i ciało. Przypominać mi będzie te chwile  Gulietta’s apple cake , pyszne pachnące cytrynami ciasto, które upiekłam ze Stafanią, podczas wakacyjnego kursu gotowania w Toskanii w Panzano. Ciasto jest nie tylko smaczne, ale też bardzo proste do wykonania. Podaję przepis :
składniki dla 10 osób: 120g mąki, 4 -5 jabłek, 200 g cukru, 50 g orzechów pinii, 100 g rodzynek, 100 g masła, 3 jajka, szklanka mleka, skórka starta z jednej cytryny, 16 g proszku do pieczenia
W mieszalniku, ucieramy cukier i masło (w temperaturze pokojowej) dodajemy skórkę cytryny. Następnie wlewamy mleko, wsypujemy mąkę,  jajka i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Następnie dodajemy drobno pokrojone jabłka, orzeszki i rodzynki. Wykładamy okrągłą 30 cm okrągłą blachę pergaminem i wlewamy ciasto do formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 45 minut w temperaturze 180 C.

Kontakt do Stefanii – Cooking in Tuscany / www.pastaalpesto.com / info@pastaalpesto.com
Kontakt do uroczego toskańskiego gospodarstwa agroturystycznego: www.mezzuola.com

powrót