Życie be happy

W tym miejscu chcemy uśmiechnąć się do Was prywatnie, podzielić się różnymi tematami, na które zwróciliśmy uwagę i które nas zainteresowały. Pokażemy urocze zakątki naszego kraju i innych do których trafimy, polecimy Wam smaczną kuchnię, lub też podzielimy się wrażeniami po obejrzeniu filmu lub przeczytaniu książki. To jest szczęśliwa strona naszego życia poza godzinami pracy. 

Moje serce i kubki smakowe oddałam gnocchi ze szpinakiem i serem risotta

Minęły już ponad dwa miesiące od mojego powrotu z Toskanii,  a ja cały czas jestem zakręcona włoska kuchnią.

Podaje bardzo prosty przepis na gnocchi , są pyszne  zdrowe i dietetyczne.

Skład ciasta: 250 g serka ricotta, 500 g świeżego szpinaku, ¼ łyżeczki startej  gałki muszkatołowej, ½ szklanki mąki, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku

Skład sosu : ½ kostki masła, 2/3 ząbki czosnku, kilka liści szałwii

Gotujemy szpinak ok. 5 min , odcedzamy i wyciskamy. Po ostudzeniu kroimy na drobne kawałki.

Szpinak mieszamy z serem ricotta , posiekanym czosnkiem , gałką ,mąką , dodajemy  sól  i pieprz . Formujemy  wałek ( podsypując  małe ilości maki ).

Kroimy 2,5 cm kluseczki. Wrzucamy na gotujaca się wodę,  wyjmujemy  gdy wypłyną ok .8 -10 min.

Ugotowane polewamy na talerzu sosem i posypujemy parmezanem .

Sos. Do małego rondelka wkładamy ½ kostki masła, pokrojony czosnek i szałwię. Podgrzewamy . Mieszamy aż masło się rozpuści i lekko zacznie bulgotać .

powrót